Buller kan vara tyst eller högljutt

Buller behöver egentligen inte låta speciellt mycket utan kan tvärtom vara rätt så tyst. Det beror på att någonting som låter konstant, eller ofta, men inte på särskilt hög volym även det kan vara skadligt för hörseln. Till exempel om man har sin arbetsplats bredvid en skrivare. Skrivare är inte speciellt högljudda, men trots det så kan de räknas som buller om de står där bredvid en plats där någon sitter och arbetar. Det där med buller är överlag lite svårt att uppskatta själv – hur mycket låter det egentligen?

En illustration av detta är strömavbrott. Dessa är ju ganska ovanliga i Sverige, speciellt för den som bor i lägenhet, men de inträffar trots allt ibland. Har ni då tänkt på hur väldigt tyst det blir i lägenheten när alla maskiner, som TV, dator, kylskåp och allt annat slås av? Har ni sedan tänkt på hur detta konstanta bakgrundsbuller påverkar oss? Sådant lågfrekvent buller är någonting som väldigt många är utsatta för. Sådant buller kan leda till trötthet, koncentrationssvårigheter och irritation.

Sådant ”tyst” buller är det lätt att upptäcka själv, bara man koncentrerar sig lite. Lågfrekvent buller ger ju heller inte upphov till hörselskador på samma sätt som mer… bullrigt buller. När det gäller sådant buller så är det betydligt svårare att själv avgöra om det ligger på en skadlig nivå eller ej. Helt klart är dock att det är betydligt vanligare än det borde vara och att många, speciellt företag, borde kosta på sig en bullermätning för att ta reda på hur arbetsmiljön vad gäller ljud ser ut.

Att utföra en bullermätning är sedan mer komplicerat än det kan låta och det finns många olika faktorer som måste tas med i beräkningarna för att få fram en rättvis bild. Bullermätningsföretag som Metron tar hänsyn till allt sådant när de gör sina mätningar, vilket gör att de kan få fram en rättvis bild av bullernivån. När man sedan har svart på vitt på hur bullernivån ser ut så kan man göra det som krävs för att förbättra situationen (eller låta den vara om bullernivån håller sig inom acceptabla intervall).

Categories: Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *